We hebben de Fyne Audio F302 vloerstaande luidspreker getest!

Fyne Audio heeft een ontwerp- en engineeringteam in Schotland. Fyne Audio in Schotland biedt verschillende luidsprekermodellen, maar een van de meest populaire is de Fyne F302. De F302 levert de kleinste frequentierespons tussen 36 Hz en 28 kHz bij 90 dB (8 Ohm), de kleinste van de twee stand-alone luidsprekermodellen in de 300-speakerserie op instapniveau. De F302 heeft niet alle moderne functies van Fyne Audio, zoals de IsoFlare-driver of de BassTrax-diffusor, maar heeft wel de FyneFluting-functie, die ongewenste echo’s elimineert en de muzieknauwkeurigheid verbetert.

Fyne Audio F302 luidsprekerspecificaties:

Luidsprekertype: bidirectioneel, achter

Aanbevolen versterkervermogen (Watt RMS): 30-120

Gevoeligheid (2,83 V @ 1 m): 90dB

Nominale impedantie: 8 ohm

Frequentietransmissie: 36Hz-28kHz

Kruisfrequentie: 3,2 kHz

Afmetingen: 932 x 190 x 271 mm

Gewicht: 13,3 kg

Ontwerp en bouw

Fyne-Audio-F302-speaker-review

De tweerichtings, naar achteren gerichte F302-luidspreker heeft een 25 mm polyester dome-tweeter en een 15 cm meeraderige midrange/subwoofer, gemaakt met een bijzonder sterke luidsprekerbehuizing.

De F302 meet 932 x 233 x 308 mm (hoogte x breedte x diepte) en weegt ongeveer 13,3 kg en is verkrijgbaar in drie uitvoeringen; walnoten, zwart essen en licht eiken. De midrange en bas worden aangedreven door een ferriet magnetisch systeem. De polyester koepel bevindt zich op een zwart plastic deel, wordt afgedekt door een luidsprekerrooster en daaronder bevindt zich een diepgecentreerde radiator met een inkeping (Fyne Flute), met rubber bekleed, vezelversterkt membraan. De basreflexpoort zit aan de achterkant van de speaker, het is dus noodzakelijk om de speaker minimaal 25-30 cm van de muur te plaatsen. De algehele uitstraling van de luidspreker is modern van stijl en kan eenvoudig in bijna elk interieur worden geïntegreerd.

F302-achterpaneel

Het biedt uitzonderlijke stijfheid door een combinatie van verstijfde MDF-panelen. Extra stijfheid werd bereikt door de laagfrequente aandrijfmagneet te verbinden met de kastbeugel met behulp van een resonantiedemper. Voor vloermodellen biedt de puntige plint stabiliteit voor strakke bas en nauwkeurige stereoweergave. Bij de productie werden hoogwaardige, precisiecomponenten gebruikt, waaronder een LF-gelamineerde kerninductantie met laag verlies en een HF-polypropyleencondensator. Vergulde luidsprekerclips zorgen voor een duidelijk signaalpad.

Met de multi-threaded papieren conus is de F300-driver voor deep- en mid-range apparaten verder ontwikkeld door FyneFlute-technologie. Door de rubberen geleiderspoel biedt het een niet-homogeen oppervlak dat zeer effectief is in het elimineren van conusresonanties.

De tweeter is een combinatie van een sterk neodymium magnetisch systeem en een 25 mm polyester dome, waardoor scherpe en gecontroleerde hoogfrequente details worden gecreëerd. De behuizing van het beschermrooster bevat een faseverliescompensator die de output van bepaalde delen van de dome vertraagt ​​voor een soepele en langere respons.

De F300-serie is de perfecte keuze voor wie op zoek is naar een hoogwaardige vloerstaande luidspreker voor een betaalbare prijs.

Geluidsprestaties

Het luidsprekerpaar werd getest in een middelgrote ruimte, waar de eigenaar een bijna-geluidsakoestiek ontwikkelde dankzij geluidsabsorberende, bedrukte panelen en akoestische diffusorpanelen op de muren. Omdat een van de wanden van de kamer bijna een glazen oppervlak is, zijn er nog steeds akoestische gordijnen nodig om het perfecte geluid te bereiken. Het raam en andere glasoppervlakken reflecteren de geluiden en creëren zo een onaangename echo, die het geluid aanzienlijk verslechtert, dus het is zeker de moeite waard om de echo te elimineren door dikke, dicht geweven gordijnen te gebruiken.

Fynes bood een subtiele, surround sound en ook het stereo-effect was optimaal. We hoorden dynamische klanken, strakke, krachtige diepe klanken. Ze onderscheiden zich van hun categorie door hun eenvoudige ontwerp en prestaties.

De hoge tonen waren soms een beetje te zwak, dus het is zeker aan te raden om hem te koppelen met een versterker van goede kwaliteit om deze fout te elimineren. In de test hebben we de F302 getest met een Marantz NR-1200 stereo receiver. De bas was strak en richtinggevend, de dynamiek was ook prima, maar voor wie van echte muurbrekende bas houdt, was een subwoofer aan te raden. De stabiele behuizing voorkomt resonanties. De centrale provincies spraken nadrukkelijk.

Vonnis

Deze Schotse luidspreker is verkrijgbaar voor een zeer betaalbare prijs, maar de fabrikant heeft aandacht besteed aan hoogwaardige componenten, robuust ontwerp en sterke prestaties. Het moderne, strakke design zal velen aanspreken en kan in bijna elke kamerstijl worden geïntegreerd. Het geluid is helder en dynamisch, de bas is intens, precies en richtinggevend. Het middenbereik werd voldoende geaccentueerd en ook het stereogeluid en de ruimtelijkheid waren ideaal. De hoge tonen klonken echter niet perfect, ze waren zwak. Ook ontbrak het ons aan detail, het was niet altijd mogelijk om instrumenten te onderscheiden in orkestliederen. In deze prijsklasse raden we de Fyne Audio F302 absoluut aan.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts