We hebben de Mackie CR8-XBT studiomonitor getest!

De Mackie CR8-XBT-luidsprekers bieden maximale flexibiliteit en zijn aantrekkelijk voor zoveel mogelijk gebruikers. De Mackie CR8-XBT kan worden gebruikt als multimediamonitor voor desktop-, gaming- en muziekproductie, wat betekent dat de Mackie CR-X-serie luidsprekers ook kunnen functioneren als primaire of secundaire studiomonitors.

Een belangrijk compromis tussen de betaalbare prijs van de CR8-XBT is dat de ene luidspreker actief is en de andere passief. Gebruik een schakelaar (op de achterkant van de speaker) om te selecteren welke monitor actief is. De tweede luidspreker is passief en moet worden aangesloten op de meegeleverde luidsprekerkabel (deze kan ook worden gebruikt om luidsprekers op een computer aan te sluiten).

Ontwerp

Mackie-CR8-XBT-monitor-da-studio-test
CR8-XBT-achterluidspreker

Alle monitoren in de CR-serie hebben een vergelijkbare constructie en eigenschappen en worden aangeboden tegen zeer concurrerende prijzen. Elk model is gemaakt met een MDF-behuizing met zwarte folie van 37,6 x 34,6 x 25,1 cm. De twee speakers wegen samen 16 kg, al is de actieve speaker door de elektronica wat zwaarder. De speakers zijn van goede kwaliteit en degelijk gebouwd. Er is een groene ring aan de randen van alle luidsprekers in de Mackie CR-X-serie, en het Mackie-logo mag ook niet ontbreken. Er is een aan/uit-schakelaar aan de achterkant van de actieve luidspreker zodat u deze in de “constante stand-by-modus” kunt laten en een draaibare aan / uit-schakelaar / volumeregeling aan de voorkant van de actieve monitor. Aan de voorzijde van de actieve luidspreker bevindt zich ook een ingebouwde 1/8 koptelefoonaansluiting, die kan worden bediend met de volumeregeling. De frequentierespons varieert van 40 Hz tot 20 kHz. De maximale geluidsdruk is 108 dB.

De Mackie CR8-XBT is goed gebouwd, maar niet vergelijkbaar met sommige van de duurdere monitoren, maar we kunnen niet meer verwachten voor deze prijs.

In het begin waren we een beetje sceptisch dat we een studiomonitor van goede kwaliteit konden krijgen voor zo’n lage prijs, maar we waren aangenaam verrast over hoe goed de CR8-XBT klinkt bij elke geluidsbron die we zojuist hebben geprobeerd. Aangezien de CR8-XBT-luidsprekers geen frequentieomvormerschakelaars hebben, verwachtten we een overmatige basweergave. (De luidsprekers worden ook geleverd met een accessoirekit met RCA-kabels en schuimrubberen pads die de luidsprekers scheiden van het oppervlak waarop ze zijn geplaatst en het geluid iets naar boven leiden.) De CR8-XBT zijn achterluidsprekers, dus dit moet worden overwogen wanneer ze te plaatsen. , omdat dit het geluid aanzienlijk beïnvloedt.

Test van de Mackie CR8-XBT

We hebben de monitoren getest in een kleine studio. De studio-akoestiek was optimaal, met geluidsabsorberende panelen en diffusors aan zowel de wanden als het plafond die voor het ideale geluid zorgden. In het geval van studio’s is het nog belangrijker om echo’s, staande golven, problemen veroorzaakt door overmatige bas te elimineren, zonder in de fout van oververzwakking te vervallen. Of u nu een professionele of thuisstudio bouwt, de eerste en belangrijkste stap moet altijd een akoestische behandeling zijn! Gelukkig is een onberispelijke akoestiek bereikt dankzij geluidsabsorberende lederen membranen en Pyramid-diffusors. Voorheen zaten er foam wandpanelen op de wanden, maar het resultaat was verre van bevredigend, dus besloot de studio-eigenaar om de vorige panelen te vervangen door producten gemaakt van premium materialen van Perfect Acoustic (hout, akoestisch katoen, akoestische zijde…, etc. ). De verandering was direct en duidelijk.

Alle audio waar we naar luisterden met de Mackie CR8-XBT klonk altijd helder, nooit overdreven en nauwkeurig weergegeven. Het geluid uit de luidsprekers leek meer op high-end stereoluidsprekers dan op neutrale studiomonitoren, maar bleef toch neutraal genoeg om in sommige professionele toepassingen te worden gebruikt. De algehele frequentierespons van de Mackie CR8-XBT was absoluut ideaal. We kregen een strakke bas, het middenbereik was duidelijk en duidelijk, en de pieken waren zeker aanwezig maar niet te scherp. Het paar luidsprekers presteerde ook behoorlijk goed tijdens het kijken naar een film, hoewel de hogere midden- en hoge tonen een beetje overdreven klonken. De gemiddelde reeksen bleken soms onevenwichtig te zijn.

Het was een uiterst positieve ervaring dat er bijna geen ruis was tijdens de werking van de luidspreker. Dit kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan klasse AB-versterking, moderne digitale versterkers werken vaak met meer ruis.

Bluetooth is beschikbaar op alle modellen in de productfamilie. Dit is voordelig omdat de speakers hierdoor overal in de luisterruimte geplaatst kunnen worden zonder dat je met speakerkabels te maken krijgt. Het was veel meer bevrijdend dan we eerst dachten. Je kunt de speakers overal in de kamer neerzetten, een mono- of stereobron monitoren. De speaker of speakers kunnen zowel in de badkamer als in de gang worden geplaatst. Deze flexibiliteit maakt de Mackie CR8 -XBT vooral handig wanneer je naar studiobeelden in een andere kamer wilt luisteren – waardoor je een nog nauwkeuriger beeld van het geluid krijgt. We hebben bijvoorbeeld een duidelijk verschil in het frequentiebereik gehoord. Dankzij de draadloze verbinding klonken de nummers minder scherp in de hoge tonen, de middentonen waren prima. De bas verloor wat aan kracht, maar bleef toch definitief. Soms leek het alsof de monitor niet zo goed kon omgaan met het zeer neutrale en fijne geluid van de geluidsbron.

Met de Mackie CR8-XBT multimedia speakers krijg je een studio of multimedia monitor met zoveel aansluitmogelijkheden als je waarschijnlijk nodig hebt, de enige ontbrekende schakel is de XLR gebalanceerde ingang. De CR8-XBT wordt ook geleverd met een downloadkaart waarmee u ProTools First en Musician Collection plug-ins gratis kunt downloaden.

Conclusie

Deze speaker belooft een hoge kwaliteit, relatief neutraal, gebalanceerd geluid tegen een betaalbare prijs. Het compacte formaat luidspreker is een goede keuze voor een kleine studio of voor degenen die geen hectisch volume nodig hebben. Dit betekent niet dat je niet het juiste volume hebt. In vergelijking met zijn grootte is hij behoorlijk luid. Door de Bluetooth verbinding kunnen we de monitoren vrijwel overal plaatsen. Het heeft een aantrekkelijk exterieurontwerp, maar de afwerking is niet van topkwaliteit.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts