Clash of Rode NT1-A en AT2035 studiomicrofoons!

Een van de belangrijkste apparatuur in geluidsopnamestudio’s is de microfoon. U kunt kiezen uit verschillende soorten microfoons, afhankelijk van het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. We vergeleken de Rode NT1-A en Audio Technica AT2035 microfoons in onze laatste test.

Over microfoons

Een microfoon is een elektro-akoestische omzetter die trillingen in de lucht omzet in elektrische signalen. Het membraan van de microfoon genereert bij contact met geluidsgolven kleine trillingen en zet deze om in elektrische signalen. De uitvinding van de microfoon is vernoemd naar Alexander Graham Bell, de eerste koolstofmicrofoon werd in 1876 uitgevonden door Thomas Edison.

Cardioïde kenmerken

De microfoonsensor is hartvormig, vandaar de naam. Cardiod-microfoons zijn gevoelig vanuit één richting, waardoor ze externe ruis goed kunnen filteren.

Rode
Microfoon de Rode NT1A studio

RODE Microphones werd in 1967 opgericht door Henry en Astrid Freedman. Ze zijn gevestigd in Australië. Het bedrijf ontwerpt en vervaardigt microfoons en accessoires. Hun microfoons worden gebruikt in professionele en thuisstudio’s, op het podium, voor film- en videodoeleinden, en worden ook gebruikt voor overheadpodium, drum, voetdrum, zang en koorgeluid. Ze exporteren ook al meer dan 25 jaar naar de Verenigde Staten en sinds 1998 worden hun producten naar meer dan 30 landen geëxporteerd. De NT1-A-microfoon won in 2004 ook de Editor’s Choice Award als ‘s werelds stilste microfoon! Het geluidsniveau is slechts 5 dB, wat echt indrukwekkend is. Het frequentiebereik is 20 Hz tot 20 kHz, de impedantie is 100 Ohm. De signaal-ruisverhouding van het aluminium, robuuste metalen audioapparaat is 4,5 dB. Het heeft een geïntegreerde Rycote Lyre-trillingsdemper en het beste dubbellaagse metalen filter.

Het maximale geluidsdrukniveau (SPL) is 13 stuks. De Rode NT1-A is een cardioïde microfoon, wat betekent dat hij het geluid ervoor uitzendt, waardoor het achtergrondgeluid en het eigen geluid van de kamer effectief worden gescheiden. Extreem gevoelige microfoon, dus het is absoluut noodzakelijk om achtergrondgeluiden uit te sluiten! De fabrikant geeft 10 jaar garantie op de microfoon, wat best veel zegt over de kwaliteit ervan.

Akoestische behandeling is essentieel!

In de studio’s zullen de geluidsopnames alleen van goede kwaliteit zijn als wij zorgen voor de akoestische behandeling van de ruimte. Een gelijkmatig en helder geluid kan worden bereikt door geluidsabsorberende en diffusor akoestische panelen te gebruiken. Zelfs als we onze studio uitrusten met de beste en duurste audioapparatuur ter wereld, zal bij gebrek aan een ideale akoestiek het geluid van het opgenomen materiaal teleurstellend zijn. We zijn niet genoeg overtuigd om het belang van akoestische behandeling te benadrukken! De NT1-A kenmerkt zich door een breed dynamisch bereik, heldere klanken en detail. We ervaarden extra levendigheid in de zang, in het geval van de instrumenten vonden we deze scherpte overdreven. We konden een populair, mooi geluid horen. Gebalanceerde middentonen, luchtige, heldere hoge tonen werden waargenomen.

AT2035
AT2035 microfoon

Audio Technica werd in 1962 opgericht door Hideo Matsushita. De AT2035-microfoon die we hebben getest, is, net als de Rode, een cardioïde condensatormicrofoon met groot membraan, de frequentierespons ligt tussen 20 Hz en 20 kHz, het maximale geluidsdrukniveau is 148 dB en de signaal-ruisverhouding is 12 dB. Het heeft XLR-uitgangen. Verkrijgbaar met trillingsdempende microfoonhouder en basfilter. Gemaakt van stevig metalen materiaal. In het geval van het Japanse instrument hadden we een dynamisch, nauwkeurig geluid, en ook de zang en instrumentale muziek klonken helder en mooi.

Beide microfoons zijn onder dezelfde omstandigheden getest. Omdat het cardioïde microfoons zijn, ook wel frontale microfoons genoemd, worden ze vooral gebruikt voor live opnames. Ze behoren tot de meest voorkomende microfoons, met als enige nadeel dat als ze te dicht bij de bron worden geplaatst, ze de diepere frequenties zullen kleuren, en daarom is hun plaatsing erg belangrijk. Geluiden en geluiden die van de zijkant en de achterkant komen, worden eruit gefilterd. De testlocatie was een geluidsopnamestudio die ongeveer 6 vierkante meter groot was. De akoestische omstandigheden van de studio waren optimaal, met breedbandelementen en geluidsabsorberende en diffusor akoestische panelen aan de wanden en een geluiddempend gordijn voor het raam.

Vonnis

Beide microfoons zijn van hoge kwaliteit met een uitstekende dynamiek en geluid. Wij zetten de Rode als winnaar neer want hoewel de prijs hoger is dan de AT2035, geeft de fabrikant ook 10 jaar garantie, een ingebouwde trillingsdemper en een XLR kabel voor het product. Het grootste voordeel is duidelijk de minimale zelfruis, waardoor het bijna uniek is onder vergelijkbare audioproducten. We raden het voornamelijk aan voor zang. In het geval van microfoons is een akoestische behandeling van de studio essentieel, anders pikken gevoelige microfoons ook ongewenste achtergrondgeluiden op, wat resulteert in een slechte geluidskwaliteit.

Similar Posts